SPORTSPACE is een initiatief van Shift architecture urbanism, in samenwerking met NOC*NSF en wordt mede ondersteund door het Fonds voor Creatieve Industrie. Het platform komt voort uit Studio Sport, een door Shift uitgevoerd ontwerpend onderzoek naar de rol van sport als aanjager van stedelijke kwaliteit.
Sport is de afgelopen decennia ontdekt als instrument om een groot aantal externe doelstellingen, van sociaal tot economisch, mee aan te jagen. Deze zogenaamde instrumentalisering van sport is echter grotendeels aan de ruimtelijke ordening en stedenbouw voorbij gegaan. Sport is subject van restplanning, wordt verdrongen door andere stedelijke functies, en komt vaak terecht op geïsoleerde plekken aan de rafelranden van de stad. Te vaak nog wordt sport, ook door de ruimtelijke disciplines, gezien als star, groot, overlastgevend en moeilijk te combineren met andere stedelijke functies. De potentie van sport om betekenisvolle plekken, vol van (inter)actie, aan de stad en haar publieke domein toe te voegen blijft hierdoor grotendeels onbenut.
Ook binnen de sportwereld ontbreekt kennis over de ruimtelijke mogelijkheden van sport. Vaak wordt er vanuit de eigen sport gedacht en baseert men zich op oude richtlijnen voor sportaccommodaties. Het toenemend aantal nieuwe sporten en de stijgende behoefte aan intensief gebruikte en multifunctionele accommodaties vraagt echter om een geheel nieuwe ruimtelijke benadering van het accommodatiebeleid. Daarnaast wordt onvoldoende ingespeeld op de toenemende trend van een meer individuele en ongebonden sportbeoefening. Naast accommodaties voor breedtesport en topsport ontstaat er een groeiende behoefte om sport- en beweegstructuren beter te integreren in de directe woon- en leefomgeving, als onderdeel van het publieke domein.
SPORTSPACE slaat een brug tussen de wereld van ruimte en de wereld van sport en biedt handvatten om sport op een betere manier te integreren in de hedendaagse stad en haar publieke domein.